De preventiediensten van de gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht en Vorst en de Politiezone Zuid – Dienst EVA (Emergency Victim Assistance) hebben besloten hun krachten te bundelen om intra-familiaal en partnergeweld doeltreffender te bestrijden.
Hun project “Rézone Midi #VIF” werd geselecteerd uit 15 projecten (waaronder 2 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) door het Directoraat-generaal Veiligheid en Preventie van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
Enkele woorden over het project:
Onder de coördinatie van de gemeente Sint-Gillis is het project Rézone Midi #VIF gebaseerd op 5 krachtlijnen : de vorming van netwerken van eerstelijns- en tweedelijnsactoren die betrokken zijn bij de opsporing, preventie en het beheer van IFG , via de oprichting van een lokaal overlegplatform, de oprichting van een case-intervisieplatform om een gecoördineerde en efficiënte aanpak van kritieke IFG-situaties mogelijk te maken volgens een interdisciplinaire aanpak, de regelmatige organisatie van opleidingssessies voor eerstelijns- en tweedelijnsactoren, de organisatie van een IFG-wacht door de advocaten van de dienst “Justice de Proximité” en de preventiedienst van de gemeente Sint-Gillis voor slachtoffers van huiselijk en familiaal geweld die in Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht wonen, alsook voor de hulpdiensten op het grondgebied van de 3 gemeenten, het voeren van bewustmakingsacties voor het grote publiek en van informatiecampagnes voor specifieke doelgroepen.
In het kader van dit Project Rézone Midi #VIF nodigen wij u uit voor de gratis voorstelling van het toneelstuk “Maux Bleus” – op dinsdag 18 april om 14u of 19u in het centrum Ten Weynegaert – Rue des Alliées 54, 1190 Vorst.
“Maux Bleus” is een krachtig toneelstuk dat je aan het denken zet over huishoudelijk geweld en de ervaring van mishandelde vrouwen. Het doel is om via artistieke taal de manier te vergemakkelijken waarop een zo gevoelig onderwerp als geweld tegen vrouwen kan worden begrepen.
“Maux bleus” is een collectieve creatie van de groep “Les chanceuses” van de vzw Solidarité Femmes (opvangtehuis voor mishandelde vrouwen en vereniging voor de begeleiding van vrouwelijke slachtoffers van geweld) en het Théâtre des Rues. Het gezelschap bestaat uit vrouwen die voor het merendeel te maken hebben gehad met huiselijk geweld en psychische controle. Dit collectieve werk, waaruit de voorstelling “Maux Bleus” is ontstaan, is een antwoord op het feit dat vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld zich niet in de openbaarheid kunnen uitspreken. Hen toestaan om uit hun stilzwijgen te treden en zich op de scène uit te spreken is dus een sterke en essentiële daad in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.
Actietheater is een geëngageerd en sociaal theater, waarin iedereen een kritische en creatieve rol heeft. Het is een gevechtstheater dat mensen in staat stelt hun rechten uit te schreeuwen door zich een nieuwe spreekruimte toe te eigenen om anderen uit te dagen via theatrale representatie. Het fundamentele doel van Action Theatre is de theatrale praktijk te gebruiken als instrument voor sociale en politieke transformatie, om te strijden tegen ongelijkheden en systemen van onderdrukking van welke aard dan ook.
Artistieke taal vergemakkelijkt het begrijpen van een moeilijk onderwerp als geweld tegen vrouwen. Vooral theater is een visueel en aantrekkelijk instrument dat veel meer emotie en reflectie oproept dan een saaie lezing. Om een breder publiek te bereiken, vooral een jong publiek, moeten we andere middelen vinden om mensen bewust te maken. Dit toneelstuk vertelt ons niet hoe we moeten denken, maar leidt wel tot veel meer reflectie door de realiteit van deze vrouwen te belichten.
Na de voorstelling krijgt het publiek de gelegenheid om te reageren op de voorstelling en de thema’s die het artistieke team aansnijdt. Het doel is om een maatschappelijke observatie over huiselijk geweld in de publieke arena te brengen door middel van de theatervoorstelling gevolgd door een discussie onder leiding van het team. Deze ontmoeting zal helpen om vooroordelen en vooropgezette ideeën te deconstrueren, om vrijuit te spreken maar ook om het publiek te verwijzen naar preventie- en interventiemiddelen en -organisaties.
In de bijlage vindt u het volledige dossier van de voorstelling.
Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Quijano Samia (squijano@forest.brussels).
De voorstelling is gratis, maar reserveren is verplicht.
Voor de voorstelling van 14u/7u kunt u zich inschrijven bij Morgane Cardu
– per e-mail: mcardu@forest.brussels
– per telefoon: 02./334.72.86
Aangezien de plaatsen beperkt zijn, verzoeken wij u snel te reserveren.
Vergeet niet uw bevestigingsmail op de dag zelf mee te nemen.
We kijken uit naar uw komst.