30/5/2024 : EUCPN Conferentie over burgerparticipatie

Categories

[print_link]

Geachte heer, geachte mevrouw,

 

De Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) van de FOD Binnenlandse Zaken heeft het genoegen u uit te nodigen voor de komende Europese Conferentie over Burgerparticipatie in Veiligheid en Criminaliteitspreventie.

We organiseren deze conferentie onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en het European Crime Prevention Network (EUCPN).

 

Dit evenement heeft tot doel de dialoog te bevorderen, ideeën uit te wisselen en aan te zetten tot actie om de betrokkenheid van burgers bij veiligheid en criminaliteitspreventie in Europa te vergroten. De burger is immers een onmisbare schakel in de integrale en geïntegreerde veiligheidszorg. De FOD Binnenlandse Zaken erkent het potentieel van initiatieven die burgers betrekken om de veiligheid in de openbare ruime te vergroten. Binnen het veiligheidsdomein willen we de bestaande initiatieven voortzetten en verruimen en ons laten inspireren door initiatieven uit binnen- en buitenland.

 

De onderzoekers van het EUCPN Secretariaat zullen hun toolbox voorstellen over het thema burgerparticipatie in criminaliteitspreventie, waarbij onder meer de uitdagingen bij het rekruteren van vrijwilligers en enkele goede Europese praktijken aan bod komen. Naast een voorstelling van het Belgische beleid inzake burgerparticipatie met concrete initiatieven, zullen ook enkele Europese goede praktijken (waaronder van Nederland, Spanje, Tsjechië en Zweden) inzake de topic worden voorgesteld.

 

Datum: Donderdag 30 mei 2024

 

Tijd: 09:00 – 16:10

 

Locatie: Auditorium 490

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Regentschapstraat 3, 1000 Brussel

 

Doelpubliek: Belgische en Europese nationale en lokale beleidsmedewerkers, preventiewerkers, politie, academici, enz.

 

Kostprijs: Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

 

Programma:

 

09:00 – 09:30     Ontvangst en registratie

 

09:30 – 09:40     Welkom en inleiding (door Anneleen Van Cauwenberge, Programmamanager Internationaal Beleid, Algemene Directie Veiligheid en Preventie, FOD Binnenlandse Zaken)

09:40 – 10:40     Presentatie over het Belgische beleid inzake burgerparticipatie

  • Victoria Belokopytov, Team Lokale Veiligheid en Politie, Algemene Directie Veiligheid en Preventie, FOD Binnenlandse Zaken
  • Ellen Vandenbogaerde, onderzoeker en docent bij Hogeschool Vives over burgerparticipatie in lokaal veiligheidsmanagement
  • Benno Gekiere, Voorzitter van de vzw BIN Kenniscentrum over de cyberambassadeurs

 

10:40 – 11:00     Presentatie EUCPN toolbox over burgerparticipatie in criminaliteitspreventie

  • Sarah Bosman, onderzoeker bij het EUCPN-secretariaat

 

11:00 – 11:15     Koffiepauze

 

11:15 – 12:15     Presentatie van goede praktijken op het gebied van toezicht door burgers

  • Presentatie door Benno Gekiere, Voorzitter van de vzw BIN Kenniscentrum over de Belgische buurtinformatienetwerken (BIN)
  • Presentatie door Prof. Wim Hardyns, Universiteit Gent, over zijn onderzoek naar de evaluatie van de buurtinformatienetwerken

 

12:15 – 13:00     Presentatie van goede praktijken rond de rekrutering van vrijwilligers bij de politie & samenwerking van burgers met de politie

  • Presentatie door Stéphanie Bikkembergs, Commissaris van politie, en Ellen Wouters, coördinator burgerparticipatie, over de werving van vrijwilligers bij de lokale politie van Limburg Regio Hoofdstad (PZ LRH, België)
  • Presentatie door María Ángeles Fernández Morán, Spaanse Nationale Politie, over community policing: burgerparticipatie in hun eigen veiligheid en informatie-uitwisseling

 

13:00 – 14:00     Walking lunch

 

14:00 – 15:00     Presentatie van goede praktijken op het gebied van raadpleging van burgers

  • Presentatie door Isabelle Van den Steen, strategisch beleids- en beheersanalist bij de Belgische federale politie over de veiligheidsmonitor
  • Presentatie door Karin Svanberg, Head of Unit, Zweedse National Crime Prevention Council (Brå) over de gids ‘Buurtveiligheidsonderzoek’.

 

15:00 – 16:00     Presentatie van goede praktijken over buurtbemiddeling

  • Presentatie over de buurtbemiddeling door Els Bruyndonckx, diensthoofd bemiddeling van de stad Antwerpen
  • Presentatie over buurtbemiddeling door Frannie Herder, adviseur Veiligheid en Zorg, buurtbemiddeling, woonoverlast en jeugdcriminaliteit, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Nederland) (TBC)

 

16:00 – 16:10     Slotwoord (door de Algemene Directie Veiligheid en Preventie, FOD Binnenlandse Zaken)

 

Registratie: Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen op uiterlijk 21 mei 2024 via de link voor het online accreditatieplatform van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de EU, Novento, door de volgende stappen te volgen:

 

  1. Ga naar het platform “Accreditatieplatform voor de delegatieleden ” (belgium24.eu). Klik op “Maak een nieuwe account aan” onderaan de pagina en vul alle velden in.
  2. Activeer je account met de link die je in je inbox hebt ontvangen. Het kan een paar minuten duren voordat je deze e-mail ontvangt.
  3. Log in op het platform en voer de toegangscode in: BE_EU2024_138.PQ#=e8N4WRKw
  4. Vul het registratieformulier in onder het tabblad “Profiel” en klik op “Opslaan en volgende”.

In de rechterbovenhoek zie je een vakje met de tekst “Wordt aan gewerkt”. Dit betekent dat je accreditatie geregistreerd is. Houd er rekening mee dat accreditaties niet onmiddellijk worden geaccepteerd, maar dichter bij de datum van het evenement.

  1. Zodra je registratie is geaccepteerd, ontvang je een e-mailbevestiging.

 

Taal: Er is simultaanvertaling voorzien in het Nederlands, Frans en Engels.

 

Contact: voor al uw vragen met betrekking tot de conferentie, kan u terecht bij het mailadres: BEPresidencyEUCPN@ibz.be

 

We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen op dit dynamisch evenement gewijd aan het bevorderen van burgerparticipatie in Europa.

 

 

Anneleen Van Cauwenberge

Programma Manager Internationaal Beleid

Gestionnaire de Programme Politique internationale

 

Algemene Directie Veiligheid en Preventie Direction générale Sécurité et Prévention

 

FOD Binnenlandse Zaken / SPF Intérieur

Rue du Commerce 96, 1040 Brussel

Tel. +32 2 488 35 78 • anneleen.vancauwenberge@ibz.be