Met betrekking tot de ontwikkeling van de openbare ruimte

Categories

Imprimer cet article

2024 : Nieuwsbrief van het Europees project ICARUS over design thinking, in de partnerschap met 6 Europese EFUS-steden

08/06/2023: Bergen : Opening van de fototentoonstelling “L’histoire du Graff en Belgique” door Serge LHOIR. Tijdens de vernissage worden ook de prijzen uitgereikt van de graffitiwedstrijd die georganiseerd werd in het kader van de “Graffiti Jam” op 13 mei 2023 en kan er gezellig iets gedronken worden.

De tentoonstelling loopt van 8 tot 20 juni, van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.
Bezoek is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Neem voor meer informatie contact op met 065/40 58 51.

27/10/2022 : BeFUS-webinar over digitale technologieën voor het beheer van openbare ruimte en van zijn jonge gebruikers.

Maart 2022: ervaringsfiche van de Pôle Ressources Ville et développement social voor de aanleg van een stedelijk parcours (Hauts-De-Seine) om de leefomgeving en de ervaring van de inwoners te verbeteren.  

24-25/11/2021: Conferentie “Designing Security Futures” van het Cutting Crime Impact (CCI) project 

Praktische informatie: programmainstructiesrestaurantshotels    

31/3/2021: EFUS-webconference “Stedenbouw, ontwerp en beheer van de veiligheid in de openbare ruimte Wat kunnen we leren van Europese praktijken?” 

2021: PROTECT-project 1, PROTECT-project factsheet 2, PROTECT-project factsheet 3, PROTECT-project factsheet 4, PROTECT-bijlage 3 (EFUS) voor het veiliger maken van de openbare ruimte. Het Europese ISFP-project PROTECT heeft tot doel de capaciteit van het gemeentepersoneel op te bouwen door een alomvattend concept toe te passen waarbij instrumenten, technologie, opleiding en demonstraties in het veld leiden tot een groter situationeel bewustzijn en betere directe reacties om openbare plaatsen te beschermen vóór, tijdens en na een terroristische dreiging.  

31/8/2020: Wat is een gevoelige stad? (fr) 

17/6/2020: Opening van de VLOCA (Vlaamse Open City Architectuur).   

2020: Virtuele workshop van de Europese Commissie: de digitale najaars universiteit van de EU over de bescherming van openbare ruimten (8, 15, 22 oktober en 4 november 2020).  Uittreksel: “EU-strategie Veiligheidsunie 2020-2025”. Presentatie over het beveiligen van de openbare ruimte.    

2020: “Oproep tot partnerschap (Veiligheid in openbare ruimten) voor het actieplan en de stedelijke agenda”: Het partnerschap verbindt zich ertoe een concreet actieplan op te stellen dat moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie, de lidstaten, het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s en andere belanghebbenden. Doel van het actieplan is acties voor te stellen die relevant zijn voor de lokale en regionale overheden, realistisch zijn, aansluiten bij de uitdagingen van deze tijd, voor de burgers gemakkelijk te begrijpen zijn en een echte Europese meerwaarde bieden.  

2019-2021: EFUS, project “PACTESUR” beoogt de versterking van de capaciteiten van steden en lokale actoren op het gebied van de beveiliging van de openbare ruimte tegen bedreigingen, onder meer van terroristische aard. PACTESUR wordt voor 90% gefinancierd door het programma Interne veiligheid van het directoraat-generaal Migratie en binnenlandse zaken van de Europese Commissie. Consortium: Stad Nice (FR) – projectleider, Stad Luik (BE), Stad Turijn (IT), Europees Forum voor stedelijke veiligheid (FR), Associazione Nazionale Comuni Italiani – Piëmont (IT).   

15/05/2019: FUP (For Urban Passion): forum om voorbeelden aan te dragen om een nieuwe aandacht voor de beminnelijke stad te laten ontluiken en zo nieuwe horizonten te verruimen. Na tijdens het Forum 2017 de “Nieuwe gebruiken”, tijdens het Forum 2018 de “Nieuwe praktijken” in vraag te hebben gesteld, vraagt de vereniging VOOR URBAN PASSIE zich samen met u af welke impuls we aan ons leven moeten geven voor meer emotie, verzachting, flexibiliteit en band met de natuur. Een oefening in vooruitziendheid, die concrete wegen wil uitstippelen, zonder naïviteit of blindheid. Het doel is een nieuwe visie op de stad te delen en te koesteren. Presentatieformulier (plenaire zittingen, workshop…). publicatie 2020: “De gevoelige stad” (FUP).    

2018-2019: “Gids voor de integratie van veiligheidsvoorzieningen in de openbare ruimte” geschreven voor ontwerpers, exploitanten en beheerders van openbare ruimten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (perspective.brussels / BPS). Het doel van deze gids is exploitanten, beheerders en ontwerpers van openbare ruimten vertrouwd te maken met de beginselen van fysieke veiligheid en de daarmee verband houdende stedenbouwkundige en bouwkundige procedures. Na een korte inleiding over de belangrijkste beginselen van “Criminaliteitspreventie door Milieu-ontwerpen”, die een alomvattende benadering bieden van veiligheidskwesties in de openbare ruimte, behandelt de gids de stappen die nodig zijn voor de succesvolle integratie van veiligheidsvoorzieningen. 

2018: UN-Habitat “for a better Urban Future“: UN-Habitat’s Safer Cities programma werd in 1996 gelanceerd op verzoek van Afrikaanse burgemeesters die criminaliteit en geweld in hun steden wilden aanpakken. Tot nu toe heeft UN-Habitat initiatieven gesteund in 77 steden in 24 landen over de hele wereld. Het programma “Safer Cities” is in de loop van de tijd geëvolueerd naarmate de kennis over de oorzaken van onveiligheid in de steden toenam en de benaderingen om deze aan te pakken werden verfijnd. Interventies tijdens de vergadering van 18/01/2018 in Brussel. 

17/04/2018: Mechelen: studiedag “Smartcity slimme stenden” presentatie “Risicomanagement als speerpunt voor lokaal veiligheidsbeleid in Europese steden” (24 mei 2018). Voorstelling “Project Pleinmakers Mechelen“.   

3/10/18, Bordeaux: “Europese strategie voor de bescherming van de openbare ruimte”, Preventica rondetafel: Openbare ruimten zijn kwetsbaarder voor daden van kwaadwilligheid, geweld en terrorisme. Naast personele middelen, veiligheidsagenten, politieagenten en preventieagenten, zijn ook materiële middelen ingezet, zoals videobewaking, techno-preventie en het gebruik van drones. Stedenbouwkundigen en architecten integreren nieuwe ontwerpen om de aanleg mogelijk te maken van openbare ruimten die zijn aangepast aan situaties die zo kritiek zijn als aanslagen. In het verlengde daarvan worden gevoelige locaties, zoals kerncentrales en elektriciteitscentrales, havens, spoorwegstations en fabrieken van het type Seveso, in het licht van de risico’s opnieuw onder de loep genomen. Na de goedkeuring van de Verklaring van Nice over de preventie van radicalisering en de beveiliging van de openbare ruimte op 29 september 2017 heeft de Europese Commissie met het PACTESUR-project een oproep tot het indienen van voorstellen gedaan in het kader van het Europees Fonds voor interne veiligheid. 

29/05/2013: actie COST, (Memorandum van overeenstemming voor de uitvoering van een Europese gecoördineerde onderzoeksactie, COST-actie TU1203: Criminaliteitspreventie door stedenbouw en stadsplanning) Voor de delegaties gaat hierbij het memorandum van overeenstemming voor de COST-actie, zoals goedgekeurd door het COST-Comité van hoge ambtenaren (CSO) tijdens zijn 185e vergadering op 6 juni 2012). De vzw BeFUS is door de nationale referent van het COST-project “Criminaliteitspreventie door stedenbouw en stadsplanning”, professor Pierre Vanderstraeten (urbanist UCL), gevraagd na te gaan of de aangesloten gemeenten vertrouwd zijn met de Europese norm CEN/TR: 14383-2. Werkdocument.   

3/5/2012: BeFUS seminarie over het veiligstellen van de openbare ruimte door publiek-private partnerschappen over openbare ruimte. Op het programma: 

  • Inrichting van de openbare ruimte (Francis Pierre)  

9/12/2012: Studiedag van het partnerschap EFUS en FESU (Parijs) met twee workshops: “Een openbare ruimte ontwerpen voor iedereen” en “Samenleven in de openbare ruimte: de openbare ruimte als bemiddelingsvector”.   

2012: Richtlijn project FESU-conferentie van 12-13-14/12/2012 – Aubervilliers, PARIJS. Piloten: Brussel (V. Ketelaer en L. Nolet, Stad Brussel & BeFUS vzw) + Spaans Forum (Josep Lahosa): 

  • Programma. Uittreksel: workshop BeFUS vzw “Voor een evenwichtige verdeling van de openbare ruimte   
  • Notulen van de workshop   
  • –> Mix van aanbevelingen uit de workshop  

07/06/2012: Studiediner “Feestelijke, gezellige en veilige steden”: een avond om te netwerken tussen hoofdsteden en grote Europese steden over het beheer van grote evenementen. Zij vindt plaats na afloop van de Algemene Vergadering van het Europees Forum voor stedelijke veiligheid en in aanwezigheid van de burgemeester van de stad Brussel, de voorzitter van EFUS en BeFUS vzw, en de burgemeesters van de Europese hoofdsteden en grote steden.   

2010: “Samen actie ondernemen tegen onveiligheidsgevoelens” Praktische handleiding voor lokale actoren (BEFUS vzw, VVSG, FRB). Aanbeveling: Aandacht besteden aan de fysieke ontwikkeling van het grondgebied, middelen toewijzen om buurten gezelliger en veiliger te maken in het kader van participatieve projecten. 

2006: Manifest van Zaragoza: stedenbouw en veiligheid, aanbevelingen. Uittreksel: “Het bieden van een veilige omgeving voor hun inwoners en het bevorderen van sociale cohesie is de eerste plicht van lokale verkozenen. Door middel van strategieën voor stadsvernieuwing en -reconstructie en de verstrekking van basisdiensten op het gebied van onderwijs, sociale en culturele diensten zijn de steden in staat op te treden tegen de oorzaken en gevolgen van onveiligheid. Door een geïntegreerde en multi-sectorale aanpak te ontwikkelen en met de steun van de regionale, nationale en Europese autoriteiten, is het stedelijk beleid innovatief als het de veiligheid niet alleen in handen van justitie en politie laat.