31/03/2022: slotconferentie van het EMMA-project (Evaluation and Mentoring of Multi-Agency approaches to violent radicalisation). Dit project werd op 1 februari 2020 opgestart onder de coördinatie van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) en biedt een evaluatie van de multi-agency aanpak met de ontwikkeling van een zelfevaluatie-instrument voor lokale ambtenaren en peer review mentoring en de ontwikkeling van thematische documenten met goede praktijken en richtlijnen voor het versterken van lokaal Multi-Agency Work (MAW).
25/03/2022 : Artikel ” Trial and Terror. Countering violent extremism and promoting disengagement in Belgium“. In dit artikel wordt een visie gegeven op de beroepsbeoefenaars, de belangrijkste beginselen en de uitdagingen waarmee België wordt geconfronteerd in de strijd om de ontkoppeling van gewelddadig extremisme te bevorderen.
14/02/2022: Nieuwe open publicatie (Revue Champ pénal) in het kader van het FAR-project: “Des dossiers (pas comme les autres) : l’accompagnement socio-judiciaire des dossiers de terrorisme en Belgique francophone“.
6/12/2021: Nieuwe open publicatie (Revue Criminologie) in het kader van het FAR-project: “Maatschappelijk werk in justitie en terrorisme: informatiebeheer door reclasseringsambtenaren”.
2021 : RAN Digital Study Visit Helsinki 30 november & 1 december
2020: Anti-polarisatiebeleid in Nederland. Theorie en verzameling van praktijken. Leesgids. Polarisatie kan zich op verschillende plaatsen manifesteren, bijv. in een buurt, op school of in een winkel, maar ook in de politiek of in de (sociale) media. Onze verkenning spitst zich toe op polarisatieprocessen waarin etnisch-culturele-religieuze scheidslijnen een directe of indirecte rol spelen.
2019: Socaba vzw: project: “Verspreiding en consumptie van radicale verhalen bij moslimjongeren in Brussel”. Het voorgestelde project onderzoekt de manier waarop jonge Brusselse moslims worden geconfronteerd – of juist niet – met extreme en polariserende verhalen. Aan de hand van een socioantropologische benadering gaat een team van twee ervaren Brusselse onderzoekers na hoe informatie zich verplaatst tussen online en offline omgevingen, tussen producenten en gebruikers van verhalen, en tussen nabije en verre doelgroepen.
2019: Pedagogisch dossier “Retisson du lien” met de begeleidende fiches voor het gebruik van de videocapsules. De groep “Retissons du lien. Penser ensemble pour agir en commun” bestaat uit families die bezorgd zijn over de betrokkenheid van een van hen in de jihadistische ideologie, nabestaanden en overlevenden van de aanslagen in Parijs en Brussel, en eerstelijnswerkers (professionals die direct geconfronteerd worden met het fenomeen van de zogenaamde gewelddadige radicalisering, zoals straathoekwerkers, hulpdiensten voor justitiabelen, leerkrachten, etc.) Sinds 22 maart 2018 komt de groep regelmatig bijeen om na te denken over wat er met ons is gebeurd.
10-11/2019: CRIPEL, partner van het Preventieplan van de Stad Luik voor de preventie van gewelddadig radicalisme, organiseert in oktober een opleidingscyclus in de vorm van gespecialiseerde modules (cf.2020).
22/11/2019: Studiedag: “Middelen tegen radicalisering op lokaal niveau”, georganiseerd door POLITEIA aan de UCLouvain. Onder leiding van prof. Fabienne Brion (UCLouvain), een tiental onderzoekers en deskundigen zullen de mechanismen tegen radicalisering die op lokaal niveau (Wallonië, Vlaanderen en Brussel) en in verschillende contexten zijn opgezet, voorstellen en analyseren.
20/11/2019: Annelies Pauwels, interview met Laetitia Nolet (Interview 32: Coördinator van een Belgisch platform dat werkt rond radicaliserings-gerelateerde kwesties).
21/10/2019: Conferentie “Radicalisering & Jeugd”, slotconferentie van het YARIM-project (youth and religion in social mediation) van PLS. Sinds de start in 2017 heeft het YARIM-project innovatieve oplossingen ontwikkeld voor jeugdactoren om het religieuze gegeven in hun praktijk aan te pakken en een actieve dialoog met hun jonge publiek aan te moedigen. Gefinancierd door het Erasmus+-programma van de Europese Commissie, biedt YARIM concrete instrumenten voor de preventie van radicalisering onder jongeren. Notities.
2019: Activiteitenverslag BeFUS (onderdeel pv netwerk EI)/ BPS: Dagen worden thematische ochtenden in Brussel Preventie en Veiligheid (BPS) voor interne evaluatoren: 20/11/2018: thematische ochtend “preventie polarisatie – preventie en strijd tegen radicalisering”.
09/11/2019: studiedag vzw Prefer: “Erin geloven: mening, geloof, overtuiging, kennis”.
08/11/2019: voorstelling “Radicaal de jouwe” door het FRERO’S-team van de Stad Moeskroen (in het verlengde van de video’s van het project “Rien à faire, rien à perdre”).
27/02/2018: EU JUST, conferentie over radicalisering in gevangenissen op 27/10/2018. Verslag van de conferentie.
02/02/2018: CreEA, Luik, Europese dag over “Preventie van gewelddadige radicaliseringsprocessen in Europa: welke rol voor bemiddeling?”
24/01/2018: publicatie van de Staatsveiligheid: brochure om, op genuanceerde wijze, haar partners maar ook het grote publiek te informeren over het fenomeen salafisme in België. Persbericht.
2018: Besafe-project: “Radicalisering: een mobiel team helpt lokale autoriteiten in hun strijd tegen radicalisering” (Besafe)
2017: film “Integratie Inch’Allah: een andere kijk”. “Integratie Inch’Allah”, geregisseerd door Pablo Muñoz Gomez, in samenwerking met Voo, BeTV, RTBF en Wallonie Image Production, biedt ons de mogelijkheid om gedurende 7 weken één van deze “sociale oriëntatiecursussen” te volgen in Borgerhout, een wijk van Antwerpen, en geeft een beeld van de cursus maar ook van de gevoelens van de studenten. Synopsis.
2017: campagne “Niets te aan doen, niets te verliezen“, een pedagogische hulp ontwikkeld door Isabelle Seret, met de steun van de gemeente Schaarbeek, de Koning Boudewijnstichting en de Generaal Gedelegeerde voor de Rechten van het Kind. Het is gebaseerd op de levensverhalen van jonge meisjes en jongens die rechtstreeks bij het probleem betrokken zijn en bestaat voor elke betrokken jongere uit een videocapsule, zijn of haar getranscribeerde levensverhaal en ondersteunende bladen voor gebruik.
2017: Opleiding “Gender en Islam” (oktober 2017 tot juni 2018), van het Vrouwencentrum voor Voortgezette Opleiding-Amazon.
2017: Interdisciplinair getuigschrift: gewelddadige radicalisering en maatschappelijk werk (Charleroi).
2017: Deskundigenplatform “Gezinsondersteuning” (FRB en FOD Binnenlandse Zaken). Ppt van presentatie waarvan de doelstellingen zijn als volgt:
- Ondersteuning van het door de FOD Binnenlandse Zaken opgezette nationale netwerk FamilySupport (1e bijeenkomst op 23 november 2017).
- Advies op maat aanbieden via de publicatie van mededelingen aan het nationale FamilySupport-netwerk en aan de overheid en het maatschappelijk middenveld.
- Bijdragen tot de valorisatie van de resultaten van het SF-project
- Deskundigenplatform van 2/10/2017
- Project in kaart brengen
- Presentatie van de praktijkgids
- Status van het project in 2018
- Verslag van de vergadering van 02/10/2018: nota’s van deskundigen
- Verslag van 08/11/2018: Gecoördineerde nota van de Franstalige deskundigen: “Les fondamentaux des pratiques de soutien aux familles” (De grondslagen van de praktijken inzake gezinsondersteuning)
- Verslag: “Investeren in een ketengerichte aanpak: Do’s-and-Don’ts”
- Verslag: “Hoe maken we organisaties en instellingen toegankelijker voor kwetsbare gezinnen?”
2016: BRUSSEL, vzw BRAVVO, haar communicatiedienst en haar cel Radicaliseringspreventie (Stad Brussel) hebben de videoclip “Nous sommes Bruxellois – Wij zijn Brusselaars” gemaakt. Deze clip maakt deel uit van een wereldwijde communicatiecampagne over de preventie van radicalisme. Het doel van deze eerste video is polarisatie en stigmatisering naar aanleiding van het nieuws van de afgelopen maanden tegen te gaan en een boodschap van eenheid rond een sterke gemeenschappelijke identiteit uit te dragen.
2016: Bravvo flyers: Begeleiding van gezinnen die getroffen zijn door radicalisering. De cel Radicalisme Preventie van de Stad Brussel wil de betrokken personen, hun familie en hun naasten helpen.
2016: Voorstelling van het boek van Mourad Benchellali “Le piège de l’aventure”, 2016, Editie Robert Laffont. Uitnodiging voor getuigenisavonden voor jongeren en gezinnen in het kader van de projectoproep “De radicalisering het hoofd bieden: steun aan gezinnen” van de Koning Boudewijnstichting, georganiseerd door BeFUS, die met en voor de gemeenten Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en Brussel sensibiliseringsavonden voor jongeren en gezinnen organiseert, aan de hand van het levensverhaal van Mourad Benchellali.
- Persbericht
- Evaluatieverslag van het project
2016: project “Israël-Palestina: Voor een beter begrip”. Het project, gespreid over twee jaar, heeft tot doel een veertigtal jonge middelbare scholieren (5e), afkomstig uit drie Brusselse scholen met zeer uiteenlopende sociaal-demografische en sociaal-economische profielen, samen te brengen en hen, na enkele maanden van gezamenlijke voorbereiding, een week lang mee te nemen naar Israël en Palestina om daar verenigingen en Israëlische en Palestijnse burgers, met name jongeren van hun eigen leeftijd, te ontmoeten en zich zo bewust te worden van de nuances en complexiteiten van dit conflict. Op basis van deze ervaring worden de jonge deelnemers het volgende schooljaar onze “ambassadeurs” en gaan zij, met de film die tijdens de ontwikkeling van het project is gemaakt, naar andere scholen van de Federatie Wallonië-Brussel om hun ervaring te delen.
24/11/2016: Colloquium van het Centrum voor Politiestudies (CPS): “Hoe om te gaan met de families van geradicaliseerde personen?” Deze dag is een gezamenlijk initiatief van het “Centre d’Etudes sur la Police” en het “Centre de la police et de la sécurité”, in het Brusselse parlementshuis. Programma.
22/11/2016: AISD dag “EXTREME DIALOOG: EMPOWERING YOUTH TO CHALLENGE EXTREMISM”.
05/10/2016: advies van de Federatie Brusselse Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), VVSG, Brulocalis en UVCW over het wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering met het oog op de bevordering van de strijd tegen het terrorisme (Doc 2050/001).
20/09/2016: PolicyLab: bijdragen ter voorkoming van radicalisering in stedelijk beleid in België, Frankrijk en Nederland. Policy Lab – België, Frankrijk en Nederland, in samenwerking met EUKN 20 september 2016 – Brussel. Programma. Notulen van 2018.
20/09/2016: Dag van de vrijheid van meningsuiting (Bravvo). Samenvatting van de dag.
07/09/2016: Europees Moslim Netwerk (Internationale Studiedag VUB).
22/03/2016: EU-bijeenkomst, notulen European policyCenter. Programma van de vergadering.
29-30/01/2016: Debatten in Flagey (Elsene) “Religie in de stad“, georganiseerd door 5 partners: de Soir, het Observatorium van Religies en Seculariteit (ORELA) van de Vrije Universiteit Brussel en zijn gelijknamige site voor de analyse van religie; Flagey, een belangrijke culturele instelling in de hoofdstad van Europa; CEFRELCO; en RTBF, de Franstalige Belgische openbare radio en televisie.
2016: Plaatselijke veiligheidscel
- Brief aan de minister van Binnenlandse Zaken
- Notulen van de vergadering met de preventie-ambtenaren
- Notulen vergadering
2015: vzw De Jihad van moeders:
“Jihad van de Moeders”, een vereniging die werd opgericht door Nabila en Fatima, twee moeders die besloten om de tragedie die hun kinderen en families trof om te zetten in een strijd tegen extreme en gewelddadige radicalisering.
2015: Speciaal pedagogisch dossier Philéas & Autobule “Kunnen we aanraken wat heilig is?” Philo animatiegids. Algemeen schetsdossier voor de organisatie van de uitwisseling in twee zittingen, gepubliceerd door de Federatie Wallonië-Brussel.
2015: De jihad van moeders: een film voorgesteld door Tout ça (geeft ons Congo niet terug). Synopsis.
2015: “Vooronderstelling en weerspiegeling van het fenomeen gewelddadige radicalisering in de stad Charleroi”. Ppt van de presentatie.
2015: Frans Forum, verslag uitwisselingen na de aanslag in de week van 7 januari 2015 in Frankrijk.
2015: “Radicalisering onder ogen zien: Vier overwegingen in een Vlaams Radicaliseringsbeleid” Jorg Kustermans. Verslag. Uittreksel: “Suggesties voor een beleidsgerichte onderzoeksagenda”.
2015: Preventie van radicalisering in verband met het vertrek van Belgen naar Syrië. BeFUS heeft 4 workshops over dit thema georganiseerd om praktijken, instrumenten en informatie uit te wisselen met de politiezones van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Elsene, Brussel Zuid, Brussel Noord, Brussel West, Montgomery, Vesdre, Kortrijk en Vilvoorde, en onder meer met de volgende gemeenten: Anderlecht, Brussel, Charleroi, Etterbeek, Evere, Kortrijk, Luik, Mechelen, Sint-Joost, Schaarbeek en Vilvoorde, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Europees Forum voor stedelijke veiligheid (BeFUS-activiteitenverslag 2015).
2015: preventie van radicalisme in de stad Verviers. Ppt van de presentatie.
2015: presentatie door Bilal Benyaich “Radicalisme en (gewelddadig) extremisme”.
2015: Netwerk “Preventie van gewelddadige radicalisering in verband met het vertrek naar Syrië” (BeFUS). Door de stad Brussel goedgekeurde bewakingscijfers om gevallen van gewelddadige radicalisering te helpen diagnosticeren, overgemaakt door de projectleider Radicalisme van de Stad Brussel (Bravvo). Synthese van de antwoorden op de “vaak gestelde vragen” Syrië.
2015: Netwerk “Preventie van gewelddadige radicalisering in verband met het vertrek uit Syrië” (BEFUS), document “Informatie-uitwisseling tussen preventiediensten en politiezones over gewelddadige radicalisering“.
17/12/2015: Interventie van BeFUS op een EFUS-conferentie in Parijs over “De rol van steden en lokale strategieën ter voorkoming van radicalisering die leidt tot gewelddadig extremisme, begeleiding van gezinnen”. Presentatie dia’s. Presentatie door de locoburgemeester van Bagneux.
26/11/2015: laatste seminarie van de Koning Boudewijnstichting in de reeks “Omgaan met gewelddadige radicalisering: ondersteuning van gezinnen”.
09/11/2015: BeFUS is lid van de jury, FRB-project “steun aan gezinnen”.
23/10/2015: BeFUS-vergadering bij de Algemene Delegatie van Quebec in Brussel: stand van zaken met de CPRMV vertegenwoordigd door mevrouw Okomba en Ducol.
15/10/2015: “Religieuze radicalisering, als we erover zouden praten”, Espace Magh.
10-11/10/2015: Project “bezoek aan gebedshuizen” in Anderlecht in het kader van de Europese week van de lokale democratie.
1/10/2015: Studiedag over radicalisering georganiseerd door de politiezone Schaarbeek, Evere en Sint-Joost.
Oktober 2015: Frankrijk, Praktisch notitieboek, Documenten: “Preventie van radicalisering, instrumenten voor burgemeesters“.
18/09/2015: Conferentie: “Radicalisering en criminaliteit“, Serge Garcet, Pierre Thys en Vincent Séron, aan de Universiteit van Luik. Uittreksel: “Radicalisering is een dynamisch proces, waarbij fasen van versnelling en vertraging elkaar op niet-lineaire wijze opvolgen. Het radicaliseringsproces kan uitmonden in uittreding of leiden tot een overgang naar criminele handelingen waarvan terroristisch gedrag slechts een van de mogelijke varianten is. Deze studiedag, die vrijwillig op een zekere afstand van de gebeurtenissen van begin 2015 wordt geplaatst, is bedoeld als een sereen moment van wetenschappelijke reflectie over radicalisering en de gevolgen daarvan.
29/06/2015: Aanbevelingen inzake de preventie van gewelddadige radicalisering van vzw BeFUS aan de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volledig document.
19/06/2015: Colloquium: “Radicalisme: Gevolg van een breuk? Begrijpen en handelen”, door het CEPESS (Centre d’Etudes du cdH) en de EP-leden Georges Dallemagne, Vanessa Matz, Hamza Fassi-Fihri en André du Bus.
02-03/06/2015: Colloquium: “Religieuze expressie in de publieke sfeer: internationale vergelijkingen”, onder toezicht van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling en het Europees Instituut voor Religiewetenschappen (IESR-EPHE), Parijs
01/06/2015: Conferentie: (video) “Analyse van het Europese model van islamitische radicalisering“, Farhad Khosrokhavar, Frans-Iraanse socioloog, directeur studies aan de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) en onderzoeker aan het Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques, en auteur van o.a. “Radicalisering” (2014).
30/05/2015: Jihad-spel geproduceerd door het Brussels Centrum voor Interculturele Actie. Verspreiding van een pedagogisch dossier voor jongeren.
30/04/2015: Seminar van de Eenheid Radicalisme “Bestrijding van radicalisering: een federale aanpak”. Ppt van de presentatie.
03/04/2015: Seminarie “Van oorlogsjihadisme naar interne jihad” van INAYA vzw in Brussel.
23/04/2015: Frankrijk: “Le plan de lutte contre la radicalisation violente et les filières terroristes“, Frans ministerie van Binnenlandse Zaken.
26/03/2015: BeFUS-inventaris (google-form): aandachtspunten: “In dit kader en naar aanleiding van de opdracht die de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan het BeFUS heeft toevertrouwd om hulpbronnen, mechanismen en goede praktijken op dit gebied te identificeren, werkt het BeFUS aan een inventaris die momenteel uit de volgende 9 delen bestaat:
1/Opleidings-, voorlichtings- en bewustmakingssessies over de preventie en de bestrijding van gewelddadige radicalisering.
2/ Bestaande instrumenten (films, campagnes, toneelstukken, etc.), rechtsgrondslagen en bibliografische referenties over het onderwerp.
3/ Hulpverleners in de Belgische ministeries (federaal, gewestelijk en gemeenschapsministeries) en in de parastatale en para-regionale organen.
4/ Burgemeesters en hun preventieambtenaren (alsook verantwoordelijken voor de preventie van radicalisering) van de 93 gemeenten en provincies die lid zijn van BEFUS.
5/ Beroepsbeoefenaren in de psychosociale sector, de gezondheidszorg, de jeugdzorg en het onderwijs die op dit gebied werkzaam of betrokken zijn.
6/ Vertegenwoordigers van erkende sekten in België.
7/ Onderzoekers en promovendi die over het onderwerp hebben gepubliceerd.
8/ NGO’s en verenigingen die actief zijn op het gebied van preventie en bestrijding van gewelddadige radicalisering.
9/ Deskundigen op het gebied van de preventie van gewelddadige radicalisering in Europa en buiten Europa”.
17/03/2015: Verslag van het Lagerhuis (Verenigd Koninkrijk): “Terrorismebestrijding: buitenlandse strijders“.
25/02/2015: studiedag “Terrorisme en gedragswetenschappen” ULiège.
Website van de FOD: Beleid ter voorkoming van radicalisme, FOD Binnenlandse Zaken
20/02/2015: Bijeenkomst van gemeenten, georganiseerd door de eenheid Radicalisme van de Algemene Directie Veiligheid & Preventie (FOD Binnenlandse Zaken): “Wat drijft de Europeanen richting Syrië? Lessen getrokken uit de Belgische situatie” (Rik Coolsaet).
03/02/2015: Eerste werkvergadering “Islamitisch Radicalisme”, analyse van de terroristische dreiging (Henegouwen).
2015: Deense folder in verschillende talen vertaald voor de burgers.
05/02/2015: Studiedag “De impact van het debat over radicalisering” van vzw Motief. Verslag “Het effect van het debat over radicalisering op jongeren”.
TIJDSCHEMA 03/02/2015: 1e werkvergadering over “islamitisch radicalisme” georganiseerd door de gouverneur van Henegouwen, de heer Tommy LECLERCQ:
- Inleidende verklaring van de gouverneur en tussenkomst van de arrondissementscommissaris gerechtelijke directeur van Bergen-Tournai
- Antwoord van de politie op het probleem van het radicalisme door Commissaris Michel ROMPEN, DirCo du Hainaut
21/01/2015: Bijeenkomst van het Netwerk Gewelddadige Radicalisering van vzw BeFUS: “Informatie-uitwisseling tussen gemeentelijke preventiediensten en de lokale politie in het kader van de preventie van (gewelddadige) radicalisering (PGR) – “TIJDLIJN”.
16/01/2015: uitnodiging van het provinciebestuur van Henegouwen (“samenvoeging vermijden”)
2014: aanbevelingen van de gemeente Anderlecht gericht aan het BeFUS met het oog op het verslag dat in 2015 door het BeFUS aan Brussel Preventie en Veiligheid (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) werd voorgelegd:
- Een voortzetting van de nieuwe functie van “projectleider voor de preventie van radicalisering”
- Harmonisatie van de benaming van deze nieuwe functie binnen de gemeenten
- Nadenken over de naam om stigmatisering te voorkomen
- Interdepartementale (gewestelijke – federale) beleidscoördinatie
- Opleiding van degenen die bij de preventie betrokken zijn
- Toegang tot statistische gegevens (OCAD) + de profielen van de verschillende categorieën
- Een goede kennis van de plaatselijke wervingskanalen en probleemgebieden op het grondgebied (toegang tot politie-informatie)
- Oprichting van een website voor het Gewest met een doorgeefluik naar het gemeentelijke niveau
- Indien de preventiediensten zich met individuele gevallen moeten bezighouden: er moet een follow-up met de preventiedienst worden opgezet en deze moet individuele informatie verkrijgen.
- Een betere coördinatie en structurering van de uitwisselingen die plaatsvinden in de platforms, de overlegvergaderingen met BeFUS, de task forces, etc. met het oog op de rationalisering ervan.
2014: BEFUS-netwerk “Preventie en bestrijding van gewelddadige radicalisering”. Notulen van de vergaderingen van de werkgroepen “Opleiding” en “Informatie-uitwisseling” (4 vergaderingen in 2014). Samenvatting van de notulen.
04/12/2014: Strengthening Resilience against Violent Radicalisation EU Conference, Brussels, Federal Home Affairs.
22/11/2014: Colloquium van de Liga van de Islamitische Wereld. Islamitisch en Cultureel Centrum van België. Moskee van Brussel. Uitnodiging. De behandelde thema’s:
- 1 – Islam: de cultuur van samenleven
- 2 – Bijdrage van het maatschappelijk
- 3 – Moslimjongeren: ethiek, moderniteit en burgerschap
- 4 – Islam en de afwijzing van geweld
21/10/2014: conferentie “tussen rede en waanzin: psychologie en psychopathologie van religieuze ervaring“, georganiseerd door de UCL.
21/10/2014: bijeenkomst over de radicalisering van jongeren, georganiseerd door de algemeen gedelegeerde voor de rechten van het kind.
21/10/2014: “discussiepanel” – radicalisme en jeugdzorginstellingen georganiseerd door OCAD (uitnodiging van OCAD).
29/08/2014: Nederland: Nederlandse regering: Integraal plan ter bestrijding van het jihadisme.
28/03/2014: studieochtend over gewelddadige radicalisering georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (presentatie door OCAD).
2013: Programma voor de preventie van gewelddadige radicalisering (Joëlle MILQUET, minister van Binnenlandse Zaken). Maatregelen ten aanzien van Belgische onderdanen die naar Syrië vertrekken om er te vechten en de strijd tegen het radicalisme.
2013: Strategie ter bestrijding van radicalisme voor en met gemeenten (minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen).
21/6/2013: Ochtendstudie over de preventie van gewelddadige radicalisering, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het doel van deze ochtend was een strategie te ontwikkelen voor de preventie van gewelddadige radicalisering binnen de federale regering. Buitenlandse goede praktijken en synthese.
2013: BeFUS lanceert het intersectoraal netwerk “Preventie van gewelddadige radicalisering in verband met het vertrek naar Syrië”, dat ter beschikking wordt gesteld van de 60 aangesloten gemeenten en hun partners die betrokken zijn bij de preventie van gewelddadige radicalisering. Dit netwerk is gericht op het bevorderen en uitwisselen van praktijken tussen professionals van gemeentelijke diensten voor criminaliteitspreventie, lokale politiezones, federale politie, OCAM, rechtbanken, parketten, jeugdzorg, etc. Evaluatie netwerk 2014-2015. Notulen 2016.