05/12/2024: Bijeenkomst georganiseerd door het Plateforme Francophone du Volontariat en de Crebis over de uitdagingen van vrijwilligerswerk in de sociale actie in Brussel: presentatie van het evenement.
29/11/2024: Inclusie in het hart van het gewestelijk beleid! Equal.brussels organiseert op 29 november 2024 het Inclusion Forum in het Maison de la Poste (Tour & Taxis), een dag voor Brusselse verenigingen die actief zijn op het vlak van inclusie. Dit evenement heeft als doel de samenwerking tussen de spelers op het terrein te versterken en te bouwen aan een meer inclusieve regio.
Programma :
09.00 – 09.30: Welkomstwoord bij een gezellig ontbijt
09.30 – 12.30: Interactieve workshops over 8 grote thema’s (werkgelegenheid, mobiliteit, LGBTQIA+ veiligheid, gendergeweld, etc.) met regionale en grassroots experts
12.30 – 13.30: Lunch en informele discussies
13.30 – 15.00: Netwerksessie om ervaringen te delen en synergieën te creëren
15.00 – 16.00 uur: Optionele tijd om de discussies uit te breiden in een gezellige sfeer
2019: Voortgangsverslag BeFUS, aanbevelingen: BEVORDERING VAN SOCIALE INCLUSIE.
- Een kritische geest en een houding van respect, openheid en solidariteit ontwikkelen
- De actiekracht van de inwoners ontwikkelen, m.n. hun vermogen om deel te nemen aan de evolutie van hun wijk
- De burger een actor maken in zijn levensproject door de ontwikkeling van zijn potentieel
Nationale netwerkbijeenkomst in Mechelen (BeFUS) (22/01/2020): Huiselijk geweld, het CO3-model (“consultatie/counselling/coaching”) is ingevoerd in verschillende centra voor familierecht. Deze methodologie werkt en zou kunnen worden toegepast in het kader van meervoudige diagnose en preventie van radicalisering.
2016: BeFUS-artikel: “Een oplossing, gemeenschapsbemiddeling” Fragmenten: “gemeenschapsbemiddeling, veel meer dan een modeverschijnsel, vormt een van de meest doeltreffende antwoorden op het proces van deregulering van de sociale banden”.
16/09/2016: “Europese dag van de bemiddeling voor sociale inclusie”/project ArleKin (netwerkactiviteit) (ontwikkeling van sociale bemiddeling in Franse steden). Europees project, zie programma.
2016: Het Brussels Forum tegen Armoede heet nu LE FORUM. Deze nieuwe naam is verbonden aan een nieuwe basislijn, Brussel tegen ongelijkheden, die getuigt van de evolutie van onze vereniging, die meer dan dertig jaar geleden werd opgericht. LE FORUM en haar partner uit Quebec: Le Crémis (Montreal Research Centre on Social Inequalities, Discriminations and Alternative Citizenship Practices) organiseerden van 7 tot 11 maart 2016 in Brussel de 17e internationale workshop over onderzoek en actie inzake sociale ongelijkheden en discriminatie. Onder de titel ” HET STOPPEN VAN DE FABRIEK VAN DE ARMEN” zullen een veertigtal “sociale professionals” uit Quebec, Brussel, maar ook Mulhouse en Grenoble (Frankrijk) aan dit evenement deelnemen. De week zal worden beeïndigd op vrijdag 11 maart 2016 met een openbare dag van uitwisseling en beraadslaging. Wat vorm en methodologie betreft, zal deze bijeenkomst geen klassiek symposium zijn. Tijdens dit evenement zal voorrang worden gegeven aan de ontmoeting en interactie tussen dit publiek en de sprekers die aan de workshops van de week hebben deelgenomen. De dag zal de vorm aannemen van een soort “tribunaal” waar de deelnemers zullen worden uitgenodigd om te beraadslagen op basis van de gepresenteerde getuigenissen.
2014: studieochtend “Voor Solidariteit” in samenwerking met SMartBe en het Centre Culturel de Forest (BRASS). Een seminar om na te denken over de vraag: hoe kan cultuur een motor worden voor sociale innovatie, een factor in de emancipatie van de burgers, of een bron van economische activiteit en het scheppen van werkgelegenheid? In aanwezigheid van de Brusselse minister van Cultuur, Rachid Madrane.
2013: “Straatwerk in Oost- en West-Vlaanderen”, stand van zaken (Joost Bonte). “Sociaal werk: op zoek naar een nieuw paradigma?” (regels, definities, doelgroepen).
2012: (FR) Aanbevelingenboek: status en specificiteit van het straatmaatschappelijk werk in de sociale preventie
2011: studiedag “De grenzen van het mogelijke verleggen… van doodlopende wegen naar overleg… Wanneer de hulpverlenings-, zorg-, gezondheids- en preventiesystemen elkaar ontmoeten”. Door de Cel Gelijke Kansen van de Stad Namen. In bepaalde situaties van meervoudige nood kunnen beroepsbeoefenaren op het gebied van hulpverlening, zorg, gezondheid en preventie zich in een impasse bevinden. Deze stand van zaken kan een kloof scheppen tussen professionals en individuen en/of gezinnen.
29/09/2010: Conferentie “Waardering en validatie van niet-formele en informele leerresultaten: een oplossing voor sociale inclusie? Georganiseerd door de Europese Think Tank “Pour la Solidarité”.
1994: onderzoeksrapport “Straatwerk, aard en uitdagingen” voor de Koning Boudewijnstichting. Studie over de toegevoegde waarde van straatwerk in de Franse gemeenschap.