Huisvesting

Categories

Imprimer cet article

24/03/2022: Webinar: “Toezicht op de kwaliteit van huisvesting”. Het regelgevingskader voor het toezicht op de kwaliteit van de huisvesting kent belangrijke taken en mogelijkheden toe aan de plaatselijke autoriteiten en dit kader is de laatste tijd aan wijzigingen onderhevig geweest. Presentatie door Tom Vandromme, Senior Adviseur Huisvesting bij de Vlaamse Regering en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.

09/06/2015: slotbijeenkomst van het netwerk “Onveilig gevoel bij sociale huisvesting” met het CIBG (Centrum voor Informatica Brussels Gewest) over de mogelijkheden om www.fixmystreet.brussels te gebruiken

2014: BITUME project (réseau Bruxellois d’Intervention de Terrain pour Usagers Marginalisés et Exclus). Een inter-institutioneel netwerk van mensen uit het werkveld met als doel het begeleiden en opvolgen van daklozen in het Brusselse Gewest.

2014/10/12: folder voor bewoners van sociale woningen.

2014: Gids voor het beveiligen van sociale woningen (preventie van inbraak, diefstal en brand) FOD Binnenlandse Zaken – Directoraat-generaal Veiligheid en Preventie Integrale Directie Lokale Veiligheid. Gids voor managers van sociale huisvestingsmaatschappijen. Deze gids is een eerste stap om de sociale huisvestingsmaatschappijen in hun missie te ondersteunen. In het kader van dit actieplan werden verschillende sociale huisvestingslocaties in het hele land geselecteerd en werden bezoeken ter plaatse afgelegd door een groep van nationale deskundigen.

2014: missierapport BeFUS: “Verbetering van het veiligheidsgevoel in de sociale huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” (Met de steun van de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Bestuur Plaatselijke Besturen van de Brusselse Gewestelijke Overheidsdienst)

2014-2015 (waarin de notulen van de vergaderingen van 2014 zijn opgenomen). Focus: “Beheer en preventie van het onveiligheidsgevoel op het niveau van de sociale huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”. Aanbevelingen inzake preventie en het verhogen van het veiligheidsgevoel in sociale huisvesting en het opbouwen van een professioneel netwerk dat betrokken is bij het verbeteren van de veiligheid in sociale huisvesting. Uittreksel over de lancering van het netwerk: “Tijdens een eerste vergadering in augustus 2013 met de twee federaties van Brusselse sociale huisvestingsmaatschappijen en de vertegenwoordiger van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werd beslist dat het netwerk één tot twee vertegenwoordigers zou samenbrengen voor elk van de twee federaties en voor elk van de instellingen die rechtstreeks betrokken zijn bij het beheer en de beveiliging van sociale huisvesting. Elk van de vertegenwoordigers wordt gekozen binnen hun respectieve stuurgroep of netwerk”. De eerste vergadering van dit intersectorale regionale netwerk “Beheer en beveiliging van sociale woningen” vond plaats op 14 november 2013 in de OBPS en werd bijgewoond door twee vertegenwoordigers van de ALS, een vertegenwoordiger van FESOCOLAB, een vertegenwoordiger van de OBPS, een vertegenwoordiger van de Brusselse preventieambtenaren en de verantwoordelijke van de vzw BeFUS.

2014: “Zich onveilig voelen in sociale huisvesting” netwerk: activiteitenverslag

2014: onderzoek (in navolging van de enquête van 2013) over “de verbetering van het veiligheidsgevoel in de sociale huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, onderzoek dat in opdracht van de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd uitgevoerd door BeFUS in 2013-2014, in overleg met de gemeenten (preventieambtenaren), de directeurs van de Brusselse sociale huisvestingsmaatschappijen en de coördinatoren van de daar ontwikkelde projecten voor sociale cohesie. Samenvatting van het onderzoek. Presentatie tijdens het verslag op de vergadering van de korpschefs op 5 mei 2015 in het politiebureau van Jette.

17/6/2014: Colloquium “To Care Or Not To Care? Dakloosheid en geestelijke gezondheid”, georganiseerd door het Platform voor de dialoog over geestelijke gezondheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

2013: verslag “VERS UN PROJET TRANSVERSAL ET COORDONNÉ POUR LE QUARTIER DE L’AULNE” (Valérie Caprasse) met aanbevelingen in een overzichtstabel.

2013: Enquête over het beheer, de preventie en veiligheid in de sociale huisvesting en de sociale woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BeFUS vzw, met de steun van de federaties van SISP FESOCOLAB en Association du Logement Social. Vragenlijst toegezonden aan de gemeenten. Samenvatting van de antwoorden.

2013: SMES-B (Santé Mentale & Exclusion Sociale Belgique) voert een project “Housing First” uit in het kader van het federale project Housing First Belgium, gesteund door de Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Maggie De Block, en gesubsidieerd door de Nationale Loterij. €1.720.000,00 is dus bestemd voor de realisatie van het globale project in vijf grote Belgische steden: Luik, Charleroi, Gent, Antwerpen en Brussel.

2013: onderzoek naar “de daklozen in de Brusselse metro” door vzw Diogène. Het actie-onderzoek in het kader van het project Métro-Liens stelt voor verslag uit te brengen over de problemen die daklozen in de specifieke ruimten van de metro ondervinden en over de manier waarop de MIVB. Samenvatting van het project.

2012: werkgroep sociale huisvesting SLIV.

2011: Diverse “extreme koude” communicatieplannen, bijvoorbeeld:

2011-2015: communicatieplan 2011-2015 van de huisvestingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Uittreksel: De volgende opmerking is van essentieel belang: afgezien van de bindende verplichtingen in verband met het wettelijk kader, is de communicatie van het SLRB (la Sociéte du Logement de la Région Bruxelles-Capitale), als referentieadministratie voor sociale huisvesting in Brussel, de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Intuïtief moet deze aanpak steeds preciezer en professioneler worden.

2011: project “Hope in stations”, dat tot doel heeft van het station een ruimte te maken van waaruit diensten voor daklozen worden georganiseerd. Belgisch projectteam:

  • Strada, steunpunt voor de Brusselse daklozensector.
  • Het kabinet van de staatssecretaris voor Sociale Integratie en Armoedebestrijding.
  • De FOD voor sociale integratie, armoedebestrijding, sociale economie en stedelijk beleid.
  • Een onderzoeker in sociologie van de ULiège
  • De NMBS-Holding

2011: vzw “Psy en rue”: statuten van de vzw en presentatie van het project. Vereniging van fysieke en mentale gezondheidswerkers die op straat werken om te luisteren naar daklozen en mensen in grote onzekerheid.

2010: Studie in opdracht van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding: “Diversiteit en discriminatie in sociale huisvesting: voor een kritische benadering van “sociale mix”.

2008: DLS (diagnostic local de sécurite) “sociale huisvesting” van de Stad Brussel. Tabellen. Methodologische notitie.