Pesterijen

Categories

Imprimer cet article

Pesterijen op school   

2013: “Steden tegen pesten”, EFUS-project. Uittreksel: Het voorgestelde project past in het kader van de prioriteiten van het DAPHNE-programma. Het is een project ter voorkoming en bestrijding van een steeds terugkerend verschijnsel van geweld, pesten op school, door en tegen kinderen, waarbij alle categorieën betrokken zijn. Het project “Steden tegen pesten” sluit duidelijk aan bij prioriteit 2.2.4 van de oproep: “Kinderen als slachtoffers van pesten op school” (CVBS). Het is de bedoeling deel uit te maken van een proces van uitwisseling en praktische toepassing van bestaande preventiepraktijken tegen pesten die zich in de voorste gelederen van het onderzoek en de praktijk bevinden, maar weinig worden toegepast omdat ze niet onder de besluitvormers worden verspreid. De toegevoegde waarde bestaat erin dat de plaatselijke autoriteiten rechtstreeks worden aangesproken en tegelijkertijd kunnen profiteren van deskundigheid en een netwerk op Europees niveau.   

Pesterijen op straat      

14/10/2020: Ontmoeting met het team van professoren van de Master in Social Innovation Design van de hogeschool “Ecole Supérieure des Arts St Luc” 

2010: enquête “Racket” (Preventiehuis van Oudergem). Documentatie van de verwerking van de gegevens van de enquête (cijfers over afpersing, vechtpartijen, beledigingen en fysieke agressie). Concentreer je op het gevoel van onveiligheid en de rol van het BBP. Vragenlijst.

Pesterijen online  

11/02/2020: Safer internet day: de Safer internet day is een wereldwijd evenement dat elk jaar in februari door de Europese Commissie wordt georganiseerd om van het internet een leuke, creatieve, bevredigende en veilige ruimte voor iedereen te maken. De Dag voor een veiliger internet, die in meer dan 110 landen wordt gevierd, heeft zich snel tot buiten Europa verspreid. Het idee is de sterke punten van het internet te gebruiken om mensen aan te moedigen op verantwoorde wijze en met nieuwsgierigheid te surfen. Door de voordelen van een kritisch gebruik van het internet te belichten, kunnen we jongeren bewust maken van de valkuilen. Wij moeten kinderen toerusten en aanmoedigen om na te denken over de gevolgen van hun handelingen op het internet. Om deel te nemen: plaats een educatieve activiteit ter bevordering van een veilig en verantwoord gebruik van online media onder jongeren (een les, een spel, een quiz, een briefing) op de site.  Op die manier zal het gemakkelijk zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle internetgebruikers.   

20/12/2017: Bewustmakingsdag voor professionals: “Cyberpesten: Preventie en bewustmaking van het fenomeen cyberpesten op lokaal niveau” georganiseerd door de Directie Preventie en Veiligheid van de Stad Charleroi: thema’s: 

  • Interne cyberhaat, een wetteloze zone? Vrijheid van meningsuiting en cyberhaat: juridische aspecten 
  • Analyse van het probleem van cyberpesten op het grondgebied van de stad Charleroi 
  • Voorstelling van de Cel “Jeunes Jugés Dérangeant” Door Aurélie Reyes, coördinatrice van de Cel Straatopvoeders

Website “Internet sans crainte“: Frans nationaal programma (gesteund door de Europese Commissie) om jongeren bewust te maken en hen te helpen hun digitale leven beter te beheren. 5 belangrijke tips om verantwoord om te gaan met digitale technologie, geweld te voorkomen en kinderen te helpen hun eerste stappen te zetten op het internet, hun smartphone en sociale netwerken:   

  1. Denk na voordat je een bericht verstuurt of een foto plaatst van jezelf of je vrienden. 
  1. Hou je privéleven privé. Het internet is een openbare ruimte waartoe iedereen toegang heeft.   
  1. Kies je vrienden op sociale netwerken. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen goede vrienden en toevallige kennissen en wat je met elk deelt. 
  1. Deel nooit je wachtwoorden, zelfs niet met je beste vriend. Een wachtwoord moet persoonlijk en vertrouwelijk blijven. 
  1. Praten over pesterijen is de eerste stap om actie te ondernemen.

+ Een reeks van 5 video’s (Ouders, laten we erover praten) beschikbaar op youtube om ouders te helpen de problemen van pesten en cyberpesten met hun kinderen aan te pakken.   

2016: nieuw educatief instrument “Wat gaat jou dat aan… NO HATE” gecreëerd in het kader van de Europese campagne “Beweging tegen online haatzaaien”.   

2015: twee bewustmakingsvideo’s gemaakt door Respect Zone (FR): 

2014: Intimidatie-instrumenten op sociale netwerken. Methodologie: collectieve opstelling van een “profiel”. Geconfronteerd met fictieve gebeurtenissen onderhandelen de jongeren over de controle van de publicaties op hun muur. De facilitator belichaamt de externe interventies, d.w.z. het niet-beheersbare. Deze aanpak leidt tot: discussie, onderhandeling en vraagstelling over de verschillende eerder geziene kwesties. Dit impliceert ook dat zij gebruikers zijn. De facilitering is bedoeld om hen in staat te stellen zich, op een gedecentraliseerde manier, te positioneren ten aanzien van hun eigen gebruik van sociale netwerken, zonder hun privé-leven bloot te geven aan de andere deelnemers.   

2014: Respect Zone-campagne (Frankrijk), Respect Zone is een associatief initiatief dat in 2014 is opgericht vanuit het maatschappelijk middenveld, zonder winstoogmerk, apolitiek en niet-religieus. Het label van respectonderwijs, dat met mate moet worden gedragen: het Respect Zone Label is een nieuw instrument om cybergeweld positief tegen te gaan. Door het label Respect Zone aan te nemen, geeft u aan dat uw online ruimte een zone van respect is op het internet en overeenstemt met de bepalingen van het charter Respect Zone. Respect Zone wil zo een modern pedagogisch instrument bieden in de strijd tegen racisme, antisemitisme, sexisme, homofobie, apologie van terrorisme, stigmatisering van handicaps en pesterijen. Het Respect Zone label is al overgenomen door een groot aantal mensen, kinderen en volwassenen, in profielfoto’s, bedrijven zoals Free en Microsoft, advocatenkantoren, de Parijse Orde van Advocaten maar ook de Franse Nationale Onderwijsautoriteit, Unesco, gemeenten…   

25/04/2014: bezinningsdag “Les discours de h@ine en ligne” in Brussel, georganiseerd door het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel en het “Campagne comité No Hate – BIJ – Loupiote asbl (Liège)” in het kader van de Europese campagne tegen online haat. Sprekers met verschillende achtergronden (met name van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, van het onderwijs, van jeugdcentra, van België (ook van de twee andere gemeenschappen) en van andere Europese landen, komen uitwisselen over hun praktijken in de strijd tegen de verschillende vormen van haatzaaien op sociale netwerken en de directeur van de Jeugdafdeling van de Raad van Europa zal een eerste balans opmaken van deze Europese campagne waarin onze Gemeenschap een referentie is. 

10/03/2014: gratis conferentie “Let’s surf responsibly!“, Sint-Pieters-Woluwe, georganiseerd door vzw PAJ (Prévention-animations-Jeunesse).