Conflicten en interpersoonlijk geweld

Categories

Imprimer cet article

18/11/2021: Nieuwsflits november – Centrale DagNationale aanprijzen van lokale openbare bemiddelingsdiensten.

2021: In de nieuwsbrief van november vindt u, zoals elke maand, het laatste nieuws over gelijkheid in de Federatie Wallonië-Brussel met deze maand aandacht voor de activiteiten in verband met de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen: Directie Gelijke Kansen.

09/12/2021 : Het Centrum voor preventie van radicalisering en geweld (CPRMV) presenteert zijn onderzoek “Haatmisdrijven in Quebec: een overzicht”

2020: BPS-publicatie: Focus nr. 1, geschreven door A. Distexhe en L. Leprince, analisten bij de OBPS, handelt over “Intra-familiaal geweld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in tijden van opsluiting“. Het biedt een genuanceerd beeld van het probleem door de analyse van zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens van diverse actoren. Deze gegevens bestrijken de insluitingsperiode tussen 16/03/2020 en 17/05/2020. De meeste verzamelde informatie heeft in de eerste plaats betrekking op huiselijk geweld, hoewel ook enkele elementen in verband met geweld tegen andere gezinsleden aan bod komen. Ook al is het voorbarig om definitieve conclusies te trekken zonder de nodige kennis achteraf, toch is dit document bedoeld om aanbevelingen te doen op basis van de bevindingen van de belanghebbenden. 

2020: praktische gids van de Koning Boudewijnstichting “Ouder worden met kennis”.    

15-16/10/2019, La Louvière: Nadenken over de veiligheid van vrouwen en kinderen in de context van huiselijk geweld na scheiding, International Colloquium of Solidarité Femmes vzw. 

2018: “Wenen+25″-conferentie”: compilatie voor het jaar 2018 = 25e verjaardag van de Wereldconferentie over de mensenrechten die van 14 tot en met 25 juni 1993 in Wenen plaatsvond. De Verklaring en het Actieprogramma van Wenen (VDPA) die tijdens de Wereldconferentie zijn aangenomen, worden beschouwd als een historisch document voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten. We vieren de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar geleden.   

  • Huiselijk/ echtelijk/ intra-familiaal geweld  

Nationale netwerkbijeenkomst in Mechelen (FBPSU) (22/01/2020): Huiselijk geweld, het CO3-model (“consultatie/counseling/coaching”) is ingevoerd in verschillende centra voor familierecht. Deze methodologie werkt en zou kunnen worden toegepast in het kader van meervoudige diagnose en preventie van radicalisering.  

(SPIP): Bemiddeling werd wettelijk erkend met de aanneming van de wet op de gezinsbemiddeling in 2001. 

(SPIP) Publicatie SPWallonie: “Niets rechtvaardigt echtelijk geweld en geweld binnen het gezin”.  

(SPIP) (2015): internationale dag voor de uitbanning van geweld op 25/11/15 om blijk te geven van het engagement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de strijd tegen geweld en om de Brusselse bevolking bewust te maken van deze problematiek: 

  • De campagne “Nooit meer in stilte lijden” wordt ondersteund door een minisite, waar slachtoffers, daders en getuigen terecht kunnen voor de contactgegevens van relevante hulplijnen en organisaties. Op deze website kunt u ook beeldmateriaal downloaden dat u in uw organisaties kunt gebruiken of onder uw contacten kunt verspreiden. 
  • Facebook-pagina van het regionale directoraat Gelijke Kansen, waaraan u kunt bijdragen

2018: tentoonstellingsweek in Molenbeek Van 08 tot 20 januari 2018. Deze tentoonstelling stelt het wijdverbreide en tot schuldgevoel aanzettende idee ter discussie dat een sexy geklede vrouw een verantwoordelijkheid zou hebben bij haar verkrachting. En het idee dat nuchtere kleding bescherming kan bieden tegen deze seksuele aanrandingen. Deze tentoonstelling is opgezet naar het model van een Amerikaanse tentoonstelling in een universiteit in Arkansas. Het was de Campus Preventie Dienst die de getuigenissen verzamelde en de associatie met de kleding voorstelde. 

13/06/2017: Studiedag “10 jaar bemiddeling in het kader van GAS: een dialooginstrument voor steden”. Deze dag heeft tot doel steden, gemeenten en andere belanghebbende organisaties te informeren over de mogelijkheden van bemiddeling als instrument voor de preventie van onbeschaafdheden. De nadruk zal liggen op de praktische toepassing van bemiddeling in het kader van gemeentelijke administratieve sancties, met een kritische blik van lokale verkozenen, actoren in het veld maar ook externe deskundigen. 

2017: CBR-project “Aanslag op de integriteit van personen”. Vergadering van 17/04/2017: samenvattende nota van de werkgroepen. Doel van de vergadering: overeenstemming bereiken over de prioritering van maatregelen en de kwestie van proefprojecten/partners en projecten die voor de prioritaire maatregelen moeten worden uitgevoerd, aan de orde stellen. Maatregel prioriteringstabel.

2017: solidariteitscampagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen “we care cool” www.WeCare.coolPresentatie flyers. 

30/03/2017: Conferentie “Gezinnen geconfronteerd met geweld” voor bemiddelaars en PMS-actoren. Conferentie dag en uitwisseling van ervaringen betreffende professionele interventies met gezinnen die geconfronteerd worden met geweld (in al zijn vormen). Het programma van deze conferentie was opgebouwd met het doel elementen aan te dragen die een antwoord geven op de behoeften en vragen van de gezinsbemiddelaars in het bijzonder en van de actoren van het psycho-medico-sociale veld in het algemeen. 

2016: opleiding politie/ombudsmannen over GBV: in het kader van de Regionale School voor Veiligheidsprofessies organiseert de federale politie, in samenwerking met Equal.brussels, gezamenlijk verschillende multidisciplinaire opleidingssessies over GBV. Dit initiatief beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale actieplan ter bestrijding van alle vormen van gender-gerelateerd geweld en het globale (regionale) veiligheids- en preventieplan. Het is de bedoeling dat de opleiding sector overschrijdend is en gericht is op allen die betrokken zijn bij preventie, veiligheid en redding (politie, brandweer, eerstehulpverleners, vredeshandhavers, bemiddelaars, opvoeders, enz.) 

2016: Repertorium van de regionale en lokale actoren op het gebied van partner- en huiselijk geweld (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Gewestelijke Coördinatie Brussel, Gewestelijke Directie Gelijke Kansen, Gewestelijke Coördinatie op het gebied van partner- en huiselijk geweld, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen) : schematische gids in de vorm van kaarten met de volgende informatie: hoofdactiviteiten, adres, telefoon, fax, e-mail, website, standplaatsen, toelatingsvoorwaarden, gebruikte talen, betaling, leeftijd van de begunstigden, doelgroep, bediende gemeente(n) en aanvullende informatie indien nodig.   

2016: Conferentiecyclus (EFUS) van Matosinhos: “Perspectieven op intrafamiliaal geweld. De stad Matosinhos en het Europees Forum voor stedelijke veiligheid (Efus) organiseren twee dagen van uitwisseling over het thema: “Perspectieven op intrafamiliaal geweld”, met als doel de stand van de kennis op dit gebied en op basis van nationale en internationale ervaringen te verzamelen. 

2016: Europese Commissie voor misdaadproblemen, vragenlijst over geweld in steden en betrokkenheid van jongeren. Het eerste doel van deze vragenlijst is informatie te verzamelen over geweld in steden in alle lidstaten van de Raad van Europa en de frequentie van dit verschijnsel. De tweede doelstelling is na te gaan of de betrokkenheid van jongeren een specifiek probleem is in verband met dit verschijnsel.   

2016: Artikel van het BFPVS vzw “Een oplossing, gemeenschapsbemiddeling”, met de praktijken van de preventiediensten voor sociale/gemeenschaps-/stadsbemiddeling van de gemeenten die lid zijn van de FBPSU. Notulen van het symposium.   

2014: Het Brussels Lokaal Bemiddelingsnetwerk. Uittreksel: Begin 2011 hebben de plaatselijke ombudsdiensten die zich sinds 2006 in een platform hebben verenigd, zich aangesloten bij de FBSU in haar strijd tegen het gevoel van onveiligheid, waarbij zij de Europese doelstelling nastreefden om zogenaamde alternatieve wijzen van conflictoplossing te ontwikkelen. In januari 2014 heeft het platform andere Brusselse bemiddelingsdiensten verwelkomd om de samenhang en de communicatie van de bemiddelingsdiensten te verbeteren 2016: Campagne “Dagboek van Marie”, (FWB) campagne tegen huiselijk geweld (fragmenten uit het dagboek, tv-spot en radiospot): “Marie, een slachtoffer van huiselijk geweld, vertrouwt in haar dagboek de hel toe die ze beleeft in haar koppel: de angst, de schaamte, het geweld van haar echtgenoot maar ook de hoop om eruit te geraken. Tenslotte deelt ze met ons hoe ze de macht over haar leven terugneemt. “Campagne in samenwerking met de 0800 30 030 noodlijn.   

10/10/2014: Open forum: “Hoe kunnen we de solidariteit tussen generaties in huisvesting bevorderen”: Hoe kunnen we van onze huisvesting een plaats van wederzijdse hulp maken? Hoe kan de meervoudige solidariteit worden bevorderd: tussen leeftijden, culturen of sociaaleconomische achtergronden? Het open forum is een dynamische manier van werken in groepen om enthousiasme en persoonlijke betrokkenheid op te wekken. Concreet kan elke deelnemer een onderwerp voorstellen dat verband houdt met het voorgestelde thema, in dit geval solidariteit in huisvesting. De mensen die zich in dit onderwerp herkennen, komen in een workshop bijeen om hun standpunten en vragen te delen in een geest van samenwerking en creativiteit. Uit het collectieve debat komen gemeenschappelijke gedragslijnen naar voren. Aan het eind van het open forum vertrekt iedereen met nieuwe kennis en de voldoening te hebben deelgenomen aan de vooruitgang van de bezinning. Open voor iedereen die zich betrokken voelt bij het thema en zijn kennis, beroepspraktijk of persoonlijke ervaring wil delen. 

Activiteitenverslag BFPVS (2013) Het BFPVS heeft een veertigtal Belgische goede praktijken geïdentificeerd en geselecteerd om de spanningen tussen de generaties te pacificeren. Het doel is hun zichtbaarheid te geven door de verspreiding van een publicatie (op papier en op het web) en onlinevideoclips. De publicatie, die alle geselecteerde projecten en analyse-artikelen van universitaire deskundigen op het gebied van intergenerationele conflicten zal omvatten, zal vanaf november 2013 beschikbaar zijn. Publicatie in maart 2014. Een korte film ter promotie van de publicatie kan ook worden gedownload van de FBPSU-website.  

2013: DAPHNE III-project “EU RECO Street Violence” (20 jaar EFUS). Project fiche. 4-5/07/2011: Eerste projectvergadering (notulen), 2e vergadering en 3e vergadering van projectpartners (27 juni 2012). Ppt van de presentatie van de FBPSU. Samenvatting van het artikel over onderzoek en praktijken in verband met geweld op straat.    

   2013: Het stedelijk strooknetwerk van het BFPVS. Notulen. 

25/01/2012: Studiedag van de vzw FBPSU “Welke kenmerken voor een bemiddelingsdienst die openstaat voor de publieke ruimte? “Op initiatief van het Netwerk van Buurtbemiddelaars van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Federatie van Franstalige Buurtbemiddelaars in Brussel (BRAVVO vzw).   

2012: project van de Koning Boudewijnstichting over intergenerationele conflicten: “intergenerationele conflicten in de wijken”, opdracht om lokale initiatieven van de FBPSU te identificeren (samenvatting van de lokale initiatieffiches). 2014: publicatie “Samenlevingsproblemen in de wijken: manieren om banden tussen jong en oud te (her)creëren”.  

07/11/2011 : Specifieke thema’s (risicosituaties) voor de gemeentelijke veiligheid (Koekelberg) 

2011: Opleidingsmodules “Kennismaking met de tussengeneratie”. Het “Réseau Courants d’Ages” organiseert twee opleidingsmodules over de ontdekking van de tussengeneratie: in Namen in september 2011 en in Brussel in november 2011. Deze modules zijn bedoeld voor iedereen die het concept tussengeneratie wil ontdekken of zijn begrip ervan wil verdiepen, en de intergenerationele aanpak in zijn projecten wil integreren. Deze modules zijn bestemd voor professionals (non-profitorganisaties, gemeentelijke diensten, woonwijken, scholen, enz. De doelstellingen zijn: 

  • De deelnemers een beter inzicht geven in het begrip tussengeneratie (definitie, stand van de praktijk, sociologische analyse); 
  • Innovatieve instrumenten voor intergenerationele ontmoetingen ontdekken.

09/12/2021 : Het Centrum voor de Preventie van Radicalisering van Geweldplegers (CPRMV) presenteert zijn onderzoek “Les actes à caractère haineux au Québec: un état des lieux”. 

  • Intergenerationeel geweld (+ mishandeling van ouderen/kinderen)

2010: colloquium van de Franse en Belgische fora over stadsbendes:   

02/06/2010: Colloquium over gemeentelijke administratieve sancties en de bemiddelingsprocedure, georganiseerd door de dienst Stedenbeleid. Dit colloquium, dat zowel gericht was tot de gemeentelijke autoriteiten als tot de verschillende actoren die bij deze kwestie betrokken zijn, bood verschillende deskundigen de gelegenheid hun visie te geven op het onderwerp van de administratieve sancties en hun mening te geven in verband met de huidige discussie over de verlaging van de leeftijdsgrens voor de toepassing van administratieve sancties. Debat over “Verlaging van de leeftijdsgrens voor de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties en de gevolgen daarvan voor de bemiddelingsprocedure”.   

2009: Belgische Prijs voor Criminaliteitspreventie 2009. Bewustmakingsmodule over ouderenmishandeling – La Louvière, Bureau voor Huiselijk Geweld. De bewustmakingsmodule over ouderenmishandeling is bedoeld voor beroepsbeoefenaars en toekomstige beroepsbeoefenaars die te maken krijgen met ouderen. Het stelt hen in staat een vermoeden van misbruik of een situatie van bewezen misbruik op te sporen en/of aan te houden. De maatschappelijk werkers behandelen de verschillende soorten geweld, de risicofactoren in verband met het slachtoffer en de dader, het zwijgen van slachtoffers en getuigen, het juridische aspect, goede behandeling, … De presentatie is interactief. Deze module is een gelegenheid om ervaringen en praktijken uit te wisselen en in vraag te stellen. Het doel is instrumenten aan te reiken om met een situatie van misbruik om te gaan. 

25/11/2009: (Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen): De lancering van de “Ecoute violences conjugales” (FWB), een gratis telefoonlijn 0800 30 030. Dit gratis nummer maakt deel uit van het gecoördineerde systeem voor de bestrijding van geweld tussen partners dat in 2008 is opgezet door minister Didier Donfut (belast met volksgezondheid, sociale actie en gelijke kansen). Het doel van deze regeling was de strijd tegen huiselijk geweld op te voeren door een gratis telefoonlijn in Franstalig België in het leven te roepen. Om de continuïteit van de dienst 24 uur per dag, 7 dagen per week te verzekeren, werd op 8 maart 2017 overgeschakeld op 107. Dit is een telefonische hulpdienst waar iedereen die in moeilijkheden verkeert, “iemand kan vinden om mee te praten”. 

22/05/2008: ZITTING van de Belgische Senaat 2007-2008: Ontwerpresolutie voor een doeltreffende samenwerking tussen de gemeenschappen en de federale regering in de strijd tegen kindermishandeling (NL).   

  • Interpersoonlijk geweld  

2005: Wat bemiddeling betreft, wordt in de wet een onderscheid gemaakt tussen 2 soorten bemiddeling, namelijk gerechtelijke bemiddeling en buitengerechtelijke bemiddeling: 

  • Bemiddeling is “gerechtelijk” wanneer de bemiddelaar, die een door de Federale Bemiddelingscommissie erkende bemiddelaar moet zijn, door de rechter wordt benoemd op verzoek van de partijen, of op eigen initiatief maar met hun instemming. 
  • Bemiddeling is “buitengerechtelijk” wanneer de partijen, die al dan niet bij een rechtszaak betrokken zijn, zonder tussenkomst van de rechter overeenkomen om te proberen te bemiddelen op de wettelijke manier, d.w.z. door een bemiddelingsprotocol te ondertekenen dat voldoet aan de vereisten van de wet en door een beroep te doen op de diensten van een erkende bemiddelaar.

Naast deze twee vormen van bemiddeling is er de “vrije” bemiddeling, wanneer de partijen zich niet houden aan de bij de wet vastgestelde regeling. Dit is het model dat vóór de wet bestond en dat volledig berust op de wil van de partijen. Bemiddeling is aan geen enkele formaliteit onderworpen en kan worden geleid door een niet-erkende bemiddelaar. Elke bereikte overeenkomst is bindend voor de partijen zoals elke andere particuliere overeenkomst, maar zij kan niet door een rechter worden goedgekeurd.