Gids: ” Burgerparticipatie bij de evaluatie van projecten op het gebied van veiligheid en preventie. Richtlijnen voor professionele en politieke actoren”.

Categories

Imprimer cet article

Over deze gids

De methodologische gids “Burgerparticipatie bij de evaluatie van preventie- en veiligheidsprojecten. Richtlijnen voor professionele en politieke actoren” biedt open en flexibele richtlijnen voor burgerparticipatie bij de evaluatie van veiligheids- en preventieprojecten: enerzijds meer algemene richtlijnen om vragen te stellen en de betekenis van deze benaderingen te begrijpen en anderzijds methodische richtlijnen zodra het tijd is om actie te ondernemen.

Deze richtlijnen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in gemeentelijke preventiediensten en beleidsmakers die betrokken zijn bij deze kwesties, maar ze zijn ook toegankelijk voor iedereen die wil deelnemen aan burgerparticipatie bij de evaluatie van projecten die in deze sector worden uitgevoerd, of zelfs van andere projecten of beleid. In veel opzichten zijn de voorgestelde benchmarks transversaal.

Deze gids, die gebaseerd is op een empirische en participatieve aanpak, werd opgesteld in het kader van een onderzoek dat gefinancierd werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest-Innoviris. Innoviris is de openbare instelling die onderzoek en innovatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest financiert en ondersteunt.

Het onderzoeksteam bestond uit Valérie Caprasse (Centre de recherches Pénalité, sécurité & déviances-ULB, onderzoekster), Sybille Smeets (Centre de recherches Pénalité, sécurité & déviances-ULB, promotor), en Carrol Tange (Institut National de Criminalistique et de Criminologie, co-promotor). Het onderzoek werd gesponsord door Bravvo vzw, de preventiedienst van de Stad Brussel.

Deze gids zal worden voorgesteld tijdens de peer-to-peer opleidingssessie met Valérie Caprasse op 27 november 2023 in Brussel.

Programma:

  • 10u: Welkom
  • 10.00 uur: Welkom
  • 10.30u: Presentatie van de gids (inhoud, structuur en werking) door het onderzoeksteam.
  • 12u: Lunch
  • 13.00 uur: Deelnemers werken in workshops en richten zich met name op een deel van de gids met de titel “De voorwaarden (prerequisites) voor het implementeren van burgerparticipatie in de evaluatie van veiligheids- en preventieprojecten”.
  • 14.45 uur: Terugkoppeling van de aanbevelingen van de deelnemers in plenaire sessie.*Deelnemers die op 27 november aanwezig zijn, ontvangen een exemplaar van de gids.